Tai Chi som ett komplement inom Fysioterapi

Tai chi som ett komplement inom Fysioterapi.          

Det finns mycket forskning inom Tai Chi så vi kan på god grunder välkomna Tai Chi som ett komplement inom både friskvård och sjukvård. Med bakgrunden att Basal Kroppskännedom delvis har sina rötter från Tai Chi erbjuder IBK sedan flera år temakurser i övningsformen utöver våra ordinarie kurser i BK.

Jag har regelbundet grupper i Tai Chi på vår primärvårdsmottagning och skulle vilja berätta lite om mitt upplägg och mina erfarenheter. Tanken med min Tai Chi grupp är att erbjuda ett skonsamt sätt att få röra på hela kroppen, öva balans och finna inre ro. Vi försöker lägga prestation åt sidan och inriktar oss istället på att låta rörelserna ske mjukt, långsamt och i kontinuerligt flöde. Målgruppen är bland annat patienter med balanssvårigheter, långvarig smärta, rörelserädsla och stressrelaterade besvär. Det finns så många som vill komma igång med rörelseaktiviteter men vet inte hur eller vågar inte. Den här gruppformen brukar passa bra för att få starthjälp till att komma vidare.

Gruppen möts vid 6 tillfällen, på måndagar mellan kl. 16-17. Inför varje tillfälle förvandlas halva vårt gym till övningslokal genom att träningscyklar, roddapparater mm. stuvas undan och ett draperi får bli rumsavdelare.
Vi börjar med att kort stämma av hur veckan varit sedan föregående tillfälle. Därefter är det dags för övandet. Ofta är det gott att börja med några stående BK övningar som t.ex inbalansering och tyngdöverföringar. Närvaron och stillheten brukar ganska snart infinna sig.
Upplägget av Tai chi övandet har en given form som jag tagit del av på tvådagarskursen i Hälsotai chi. Den första delen är en uppvärmning där vi går igenom hela kroppen och är densamma vid varje tillfälle. Därefter fortsätter vi med själva Tai Chi formen som vi bygger bit för bit på ett mycket pedagogiskt sätt. Jag är alltid noga med att inte ha bråttom. Vi behöver inte alls hinna lära oss så stor del av tai chin utan mer gynna för det egna upplevandet av att röra på kroppen. Innan vi skiljs åt följer vi kort upp hur dagens övningsstund varit för var och en. Vid sjätte och sista grupptillfället får deltagarna även göra en kort skriftlig utvärdering.

Jag hoppas att vi kan bli fler som får lust att ta sig an Tai Chi inom fysioterapi.
Tai Chi borde ha en given plats inom både frisk- och sjukvård.
Du kan läsa mer om Tai Chi under fliken ”Om Tai Chi”.
Kurser i Hälsotai chi hittar du under fliken ”Temakurser”

Jenny Noreklint Larsson
Lärare i Basal Kroppskännedom för IBK