Sundsgården 2024


Varje sommar träffas lärare och lärarkandidater inom IATBBAT (International Association of Teachers in Basic Body Awareness) för att öva tillsammans och diskutera utvecklingsfrågor. I år var vi en lite mindre grupp på 17 personer men med representanter från 5 länder.

Basal Kroppskännedom sprids successivt i världen och en del av de frågor vi arbetade med handlade om konsekvensen av detta. Hur ska vi kunna expandera som nu men ändå bibehålla vårt samarbete och i alla länder kunna erbjuda likvärdig kvalificerad utbildning till terapeutisk kompetens?. För att nå detta diskuterade vi vad som håller oss samman och arbetar med att ta fram riktlinjer för en kombination av digital och face to face utbildning för att fortsatt kunna utbilda fysioterapeuter världen över.
Vi planerar även en ny fräschare hemsida inom IATBBAT och frågor gällande denna diskuterades intresserat. Förhoppningsvis är den nya färdigställd våren 2025.
Vi hann även med att presentera nya artiklar och böcker med författare tillhörande IATBBAT, tillsammans med presentation av pågående/planerad forskning. En artikel av danska läraren Jonna Jensen väckte speciellt mitt intresse, en kvalitativ studie kring hur personer med personlighetssyndrom upplevt relationella övningar i BK.

Veckan på Sundsgården har en given struktur med inledningsvis diskussioner och ett årsmöte dag 1 och 2 där beslut och nya styrelsen väljs. Sedan börjar de praktiska dagarna, dag 2-5, med 1 timmes meditation, 4 timmars övande i BK, 1 timmes tai chi och avslut med 1 timmes meditation. Som ni säkert förstår sover man gott på det.

I år återupptog vi en nygammal tradition, att bestämma ledare för de olika delarna på plats. Så gjorde de en gång i tiden, efter Dropsy  slutat undervisa 2001 och det blev ett lyckat försök enligt alla deltagare. Lärarna som höll i BK övandet skapade en fin variation av guidning och som byggde på varandras upplägg under veckan som gick. En sådan nivå kan bara erfarna BK lärare erbjuda.
Tai Chi leds återkommande av våra egna Amanda Lundvik Gyllensten och Kent Skoglund. Lotta Melander höll i meditationen och Jenny Noreklint Larsson höll i ett BK pass.

Även om det är ett intensivt program finns det goda möjligheter till samkväm, många skratt, informella diskussioner och som många av oss njöt av, härliga bad vid bryggan nedanför Sundsgården.

Lena Hedlund
Lärare IBK
Ordförande IATBBAT